cesko

Tuřany_rodinný dom

rekonštrukcia

Brno_Tuřany, ČR

štúdia_2013

realizácia_čoskoro

 

spolupráca Bc.Hana Svobodová

sipka b d c A g h Eľ f i j

axonometria_1.np_pôvodný stav

axonometria_1.np_navrhovaný stav

pôdorys_1.np_pôvodný stav

pôdorys_1.np_navrhovaný stav

rez_A-A_navrhovaný stav

rez_B-B_navrhovaný stav

rez_A-A_pôvodný stav

rez_B-B_pôvodný stav

model_navrhovaný stav_átrium

   Rekonštrukcia pôvodného, nepretržite využívaného domu v Tuřanech je zaujímavým príkladom, ako malými stavebnými a priestorovými intervenciami možno docieliť zmien, ktoré otočia pôvodnú hospodársky definovanú dispozíciu vidieckého domu na pohodlný životný priestor. Hlavnou črtou návrhu je priznanie sa k tradícií átriového domu, ktorý po tisícročia predstavuje typológiu pohodlného životného priestoru. Jednoduché otvorené prestešenie z východu uzatvára pôvodný dvor na atrium a umožňuje tak otvoriť okolité miestnosti do nového centrálneho uzla. Ťažisko domu tak prechádza z interiéru do obytného exteriéru, do ktorého ústia všetky dôležité

funkcie domu ako: obývacia miestnosť, spoločenská miestnosť, kuchyňa, jedáleň, sauna a záhrada.

text: Mgr.art Martin Zaiček